Kommentarer: 3    Postet: 19.01.2009   Klokken: 23:05   Kategori: Blogg
En herlig miks. Misunn meg.

Faktisk så sitter jeg bare og tenker på noe koselig. På nynorsk blir hemmelighet til løyndom. Er det sammensatt av løgn og dom? Slik at hemmeligheter er løgn du kan angre på?
Det er kanskje ikke sånn det henger sammen, men løyndom er uansett et veldig fint ord. Jeg synes nynorsk generellt er undervurdert, i hvertfall blant bokmålsbrukere. Personlig elsker jeg nynorsk. Det klinger utrolig mye bedre enn bokmål. Jeg er i alle fall lei av alle skoleelevene som sier at "nynorsk er teit". For det første er det veldig dårlig argumentasjon, og for det andre har Norge har to skriftspråk som begge må læres. Jeg har ingenting i mot det. Nynorsk er kanskje ikke viktig eller nødvendig å kunne, men det er en del av Norges kulturarv (Og hey, hvis kirken kan bruke det som argumentasjon, kan nynorsk gjøre det samme!). Elever med nynorsk som hovedmål klager jo ikke på at de også må lære bokmål, gjør de vel? Jeg tror det er fordi de er omringet av bokmål så og si hele tiden, og derfor er vant til det. Jeg leser nynorske bøker av og til, og snakker relativt ofte med mennesker som har nynorsk som hovedmål. Jeg tror måten vi innfører nynorsk i skolen i dag gjør det veldig vanskelig for folk å like det. Å presse på noen et språk når de går i niende klasse, gi dem et par skoletimer til verbjobbing, for så å forvente at de skal kunne skrive tresiders stiler som skal bedømmes med en karakter - ikke alltid en god idé. Hvis bokmålsbrukere hadde blitt presentert for nynorsk tidligere, i skolen og  i media/litteratur, ville nok ikke motviljen vært like stor.
Personlig er jeg ikke veldig flink til å skrive nynorsk, jeg får for det meste firere, og en sjelden gang en svak femmer. Jeg misliker nynorskundervisning temmelig sterkt. Men det er ikke det samme som å mislike språket. Det er nemlig en hel annen sak.

    Kommentarer: 3    Postet: 19.01.2009   Klokken: 23:05   Kategori: Blogg
Stian   Postet: 20.01.2009  kl:00:56
Jeg suger i nynorsk. Jeg har ikke anlegg for det i det hele tatt. Men det betyr ikke at jeg må hate det, selv om det virker som en selvfølge for de fleste andre i banjoland. Hvis du ikke fikser det, så må du hate det. Og du får støtte, selvfølgelig! Små støttegrupper for folk som hater nynorsk. Hvert møte startes med en gruppeklem og avsluttes med et Tarjej Vesaas-tematisert bokbål.Nynorsk har en flyt og en klang som mangler i bokmål, og jeg syns at det er synd at nynorsk diskrimineres slik som det blir. Men det som er enda verre er diskrimineringen av samisk. Norge har tre offisielle språk; Bokmål, Nynorsk og Samisk. De eneste gangene jeg ser samisk i mainstreamsmediene er når "Ut i naturen" ledes av den samiske programlederen. Det er synd på nynorsken, men det er enda mer synd på samisken.Hmmm...Samisken?
Tore Remi   Postet: 20.01.2009  kl:08:56
eg fikk ein femmer på eksamen siste året på vieregåande skule. eit kåseri. kven hadde trudd det?
Stian   Postet: 20.01.2009  kl:13:26
Right, hvordan kunne jeg glemme Død snø!Skam på meg.


Designet er laget av Silje Lien.
  • Profilbilde 19, Bergen
    Jeg er snart 20, bor i Bergen - men kommer fra Moss, liker rødvin og musikk og film og katter og han fyren som bor med meg. Jeg går VG2 kjemiprosess og blir lærling i Statoil til høsten.

  • Bloglovin Facebook Twitter YouTube
hits