Kommentarer: 3    Postet: 20.01.2009   Klokken: 22:21   Kategori: Blogg
 

Filmmelding - Trainspotting

 

Lengde: 1 time 34 min

Produsert: 1996

Sjanger: Drama
Aldersgrense: 15 år

Produsent: Andrew Macdonald
Regissør: Danny Boyle
Skodespelarar: Ewan McGregor, Ewen Bremner, Jonny Lee Miller, Kevin McKidd,

Kelly McDonald, Peter Mullan, James Cosmo, Robertt Carlyle

Fotograf: Channel Four Films
Komponist: Diverse sangar av diverse artistar.

http://scoot.imdb.de/title/tt0117951/soundtrack

 

Byggjer på ei bok med samme navn,

skrevet av Irvine Welsh, utgitt i 1993.


-    -    -    -    -

Choose Life. Choose a job. Choose a career. Choose a family. Choose a fucking big television, choose washing machines, cars, compact disc players (...)

Choose your future.

Choose life.

 

Mark Renton (Ewon McGregor) er skotsk, i tjueåra og tilbringar mykje tid med vennene sine. Han er ein normal gut, sett bort ifrå ein ting:

Han vil ikkje velje livet.

Han veljer narkotika.

 

Filmen følgjer Mark og vennene hans, og man får ta del i både dei herlige augneblikka i rus og dei forferdelege opplevingane som omgir dem. Mark står aleine om å vilje slippe unna narkotikalivet, men det er meir vanskeleg enn han først hadde trudd.

Filmen skildrar mange forhold. Forholda mellom vennar, forholda mellom foreldre og barn, forholda mellom dealer og brukar, og forholda mellom ungdom som ikkje passar inn og samfunnet som ekskluderer dem. I filmen er Mark eit bindeledd mellom narkotikamiljøet og det breie samfunnet. Han viser oss det beste og det verste fra begge sider. Me får sjå kvifor det er vanskelig å slutte, og me får sjå kvifor det er heilt nødvendig. Mark er også ein fortellar, og guidar oss gjennom handlinga med rolig stemme og kommentarar som «In the normal run of things, I would have nothing to do with the cunt. But this was not the normal run of things.».
Skodespelarprestasjonene er det ikkje mykje å si på. Særlig McGregor imponerar med tolkinga av Mark, men også McKidd, som spiller gruppas «kvite får» Tommy, gjer ein fabelaktig jobb. I det heile tatt har Boyle atter ein gong imponert med skodespelarvalget sitt.
Lydsporet er like kontrastfylt som filmen, og passar så bra inn at man skulle trudd det var skreddarsydd.
Blant artistane finn man koselige folk som Iggy Pop, som bidrar med to låtar,
Primal Screem og Lou Reed.

Personleg er eg blitt veldig glad i Trainspotting, og eg meiner alle som tåler litt mørk humor og småsterke scenar burde få den med seg. Både for bodskapet og opplevinga sin del. Er det noe som trekkjer ned må det være litt langdryge scener av og til, som gjer at det er lett å miste fokus på filmen og la tankane vandre. Men det er absolutt ingen grunn til å styre unna. Dette er ein film eg kan anbefale på det varmeste.

    Kommentarer: 3    Postet: 20.01.2009   Klokken: 22:21   Kategori: Blogg
Stian   Postet: 21.01.2009  kl:20:18
Perfekt nynorsk!
Aurora   Postet: 23.01.2009  kl:23:14
Ragni daaaa... Jeg er ganske så sikker på at "dem" blir til "dei", og "venner" kan bli til "venar". Det er også mulig å gjøre "nødvendig" til "naudsynt", hvis du vil ha det ekstra nynorsk. x)Flink du har vært, btw. ^^
Aurora   Postet: 23.01.2009  kl:23:36
Jeg fikk nok 6 i fjor, mens jeg fikk 5 denne terminen.Jeg må innrømme at jeg sjekket noen av ordene i ordboka. ^^


Designet er laget av Silje Lien.
  • Profilbilde 19, Bergen
    Jeg er snart 20, bor i Bergen - men kommer fra Moss, liker rødvin og musikk og film og katter og han fyren som bor med meg. Jeg går VG2 kjemiprosess og blir lærling i Statoil til høsten.

  • Bloglovin Facebook Twitter YouTube
hits