Kommentarer: 4    Postet: 12.04.2009   Klokken: 16:38   Kategori: Blogg
Dette er min norsktentamen, skrevet mars 2009.
Oppgaven var å ta skrive ned tanker og meninger rundt utsangnet jeg siterer flere ganger .
Jeg skriver i stilen at jeg fant sitatet på dagbladet.no, men det er ikke sant.
Noe må man jo skrive for å knytte ting sammen.
Resten derimot, er seriousfjez.


Det er i dag [slutten av mars] litt under en måned siden 8.mars. Årets kvinnedag mobiliserte store mengder mennesker, og engasjerte enda flere, på tvers av kjønn og alder. Hovedfokuset i år lå på lønnsforskjeller i Norge. "Med et penselstrøk kan lønnsgapet bekjempes" var slagodet, og bilder av kvinner i sykepleierdrakt påmalt en liten bart prydet aviser, husvegger og nettisder. Det nevnte lønnsgapet er på én femdel. Kvinner tjener altså kun 80% av det menn gjør! Det til tross for at flere jenter enn gutter fullfører høyere utdanning med gode karakterer.

Midt oppi alt engasjementet var det tydelig at noen ble irriterte, skremte eller direkte sinte. Muligens alle tre. For på Dagbladets hjemmesider fant jeg 10. mars følgende utsagn:
"JENTER PRIORITERER SELV MANN OG BARN, OG VELGER DERFOR DELTIDSSTILLINGER I TRADISJONELLE LAVTLØNNSYRKER. DERFOR FORTJENER GUTTER HØYERE LØNN."
Forfatteren av kommentaren var, selvfølgelig, en mann: ErikB.
Ettersom Eriks utsagn oppsummerer mange av de vanligste misforståelsene innenfor emnene likelønn og likestilling bestemte jeg meg for å skrive litt om saken.

Jeg finner kommentaren irriterende og provoserende av mange grunner, men mest av alt fordi forfatteren har tatt en sannhet ut av sammenheng, for å deretter vri den for egen vinnings skyld. Riktognok starter han med noe som nærmer se ren skjær løgn:
"JENTER PRIORITERER SELV MANN OG BARN".
Dette er etter min mening feil. Jenter oppfordres, nærmest tvinges til å prioritere mann og barn. Uten full barnehagedekning (et løfte Kristin Halvorsen enda ikke har klart å holde) må mange foreldrepar se seg nødt til å passe ungene selv. Jeg har ingenting imot at noen foreldre velger den løsningen for å få tid med barna sine, men når det må gjøres slik fordi man ikke har noe valg er situasjonen annerledes. Når valget til syvende og sist står mellom moren og faren faller det mye mer naturlig at moren blir hjemme. Ikke bare er det normen vi alltid har hatt, men sjansen er umåtelig stor for at mannen også har større inntekt, og man velger det som er mest lønnsomt.

Videre skriver han:
"[JENTENE] VELGER DERFOR DELTIDSSTILLINGER I TRADISJONELLE LAVTLØNNSYRKER".
Og det er her den tidligere nevnte sannheten blir vridd. Ja, det er en overvekt av kvinner i deltidsstillinger i lavtlønnsyrker, men det virker nesten som om han går utifra at jenter i hele Norge setter seg ned og sier "NÅ! Nå skal jeg skaffe meg en deltidsstilling i en dårlig betalt drittjobb". Han mener rett og slett at kvinner har seg selv å takke.

Newsflash: Det er ikke kvinner som velger lavtlønnsyrker. Det er kvinnedominerte yrker som er dårlig betalt. Vi ser om og om igjen at kvinnedominerte yrker blir nedprioritert på utallige måter (se: rettigheter, lønn, forsikring, pensjon), og selv om de krever like mye utdanning som de mannsdominerte yrkene er de dårligere betalt. Det vi også ser mye av er at ettersom mengden menn øker i kvinnedominerte yrker, stiger også mengden lønn i så og si samme fart... Når det gjelder deltidsstillinger er det gjerne de eneste stillingene kvinner får tak i innen helse, rengjøring og andra typiske kvinneyrker. Lotta Elstads bok "En møkkajobb" skildrer livet som vaskehjelp på et Thon-Hotell på en veldig god måte. Hun jobbet flere måneder  undercover, og skildrer i boka uutholdelige arbeidsforhold. Lotta får ikke en gang kontrakt, og heller ikke fast arbeidstid. Hun får jobb som ringehjelp - en helt vanlig stilling his du er vaskedame. Det innebærer at du jobber når du trenges, og kun da. Du kommer med én gang de ringer, uavhengig av klokkeslett eller ukedag.
Jeg vil nå ikke si at det er noe man gjør fordi man prioriterer mann og barn.

I samme bok oppfordrer Lotta alle lesere til å slutte å se på kvinners jobbber som møkkajobber, og jeg må si meg enig. Holdningen hos mange er at de typiske kvinnedominerte yrkene er for de litt teite, som må ta jobbene ingen andre vil ha. Kvinnedominerte yrker er alt fra vaskehjelper til sekretærer til sykepleiere til butikkmedarbeidere. Viktige yrker, yrker vi trenger, jobber som må bli gjort. Det er ingenting nedverdigende over dem i mine øyne, og jeg mener mer respekt ikke hadde skadet noen. Jeg mener da også at ErikBs konklusjon om at gutter fortjener høyere lønn er tull.

Så hva er min løsning? Vel, vi har en hel haug med jenter i dårlig betalte deltidsjobber, det er til og med ErikB enig med meg i. Men hva kan gjøres? Jeg mener selv at det er ganske enkelt...

Først må Kristin Halvorsens løfte om barnehageplass til alle holdes. Og det må komme på plass snart
Så må vi slutte å være så redde for kvotering. Jeg vil ha kvotering, og jeg vil ha det begge veier. Ikke bare flere jenter inn på guttenes arbeidsplasser, men flere gutter inn på jentenes arbeidsplasser også. Da må det nok også tas i bruk oppfordringer og holdningskampanjer  for å snu folks innstilling til saken.
Til slutt mener jeg at 6-timers arbeidsdager kan bekjempe deltidsstillingene, ved at flere kan dele på samme arbeidsmengde uten å måtte tjene mindre av den grunn. Og de vil da også få mer tid til familie.

Med det i bakhodet håper jeg alle bygger videre på engasjementet fra 8. mars. Lykke til med lønnskampen og et forsinket gratulerer med (kvinne)dagen sendes til alle jenter der ute. Deltidsansatt eller ei.

    Kommentarer: 4    Postet: 12.04.2009   Klokken: 16:38   Kategori: Blogg
Anja   Postet: 12.04.2009  kl:22:12
Awesome! Eg skulle ynskje eg var like kul som deg når eg var femten. For når eeeg var ung, då var det andre tider.... Neida. Du skriv kjempebra!
Sam   Postet: 13.04.2009  kl:00:06
Ragni, du har superskills. :D
Tore Remi   Postet: 13.04.2009  kl:09:43
Jeg er enig i problemene, men jeg mener at ikke alt kan løses ved barnehagedekning. Jeg mener folk må gå i seg selv. Faren ved å tenke slik kan faktisk føre til en bortprioritering av barn. Jeg føler at familiefellesskapet står for fall i likestillingsdebatten. Jeg mener ikke at man bør ha ultratradisjonelle kjønnsroller i hjemmet, men at man i større grad tar seg tid til familie fremfor sette den ut til offentlige eller private barnehager, idrettsforeninger etc - enten man er mann eller kvinne. Videre så er jeg enig i at lønnsgapet lett kan fjernes, det er bare en enkel penneføring.
Tore Remi   Postet: 13.04.2009  kl:12:29
Ja, jo, jeg ser jo dette. Men jeg ser også mye jeg ikke liker.


Designet er laget av Silje Lien.
  • Profilbilde 19, Bergen
    Jeg er snart 20, bor i Bergen - men kommer fra Moss, liker rødvin og musikk og film og katter og han fyren som bor med meg. Jeg går VG2 kjemiprosess og blir lærling i Statoil til høsten.

  • Bloglovin Facebook Twitter YouTube
hits