Kommentarer: 4    Postet: 24.11.2010   Klokken: 13:07   Kategori: Blogg

Jeg er så utrolig gira på den nye organisasjonen Ungdom Mot Retusjert Reklame. Det er et helt fantastisk tiltak, og jeg gleder meg ufattelig mye til vi skal ut og aksjonere mot H&M og alle de andre kjedene som tjener på jenters dårlige selvtillit.
Retusjert reklame er overalt. Det er på TV, i blader, på internett, og til og med på vegger i byene. Vi ser det uansett hvor vi er. Vi blir fortalt om og om igjen at dette er idealmenneskene, idealkroppene. De retusjerte modellene er et skjønnhetsideal mange jenter blir påtvunget. Det er blodig urettferdig - ikke bare fordi man bør la folk være vakre akkurat som de er - men også fordi det de da jobber så hardt for å oppnå er uoppnåelig. Man kan ikke se ut som en digitalisert barbie. Jenta på bildet er fikset og trikset så mye på at jeg tviler på om man i det hele tatt kunne kjent igjen den opprinnelige modellen utifra den ferdige reklamen.

Helt siden tidenes morgen har jenter blitt presset inn i roller og tvunget til å tilpasse seg sykelige skjønnhetsidealer. I Kina var det i 1000 år ikke bare sosialt akseptabelt, men også forventet, at man skulle binde føttene på alle jenter slik at de ble "små og yndige". Det var utrolig smertefullt, føttene ble deformerte, og man kunne rett og slett ikke gå på dem. Sykt!

Her i Europa var det lenge ønskelig med timeglassfigur og så små midjer som mulig. Dermed ble kvinner presset inn i korsetter som hindret dem i å puste skikkelig, knakk ribbein og omrokkerte på mange indre organer. Sykt!

Nå er supermodellidealet gjeldende. Man skal være sykelig tynn, man skal ha perfekt hud, man skal ha store pupper, man skal være en reinkarnasjon av alle reklameplakatene på én gang. Det er naivt å tro at dette skjønnhetspresset ikke påvirker jentene. Én av tre 15 år gamle jenter mener de er for feite. 50% av norske jenter slanker seg. 10% av alle som slanker seg utvikler spiseforstyrrelser. Her i Norge er det til enhver tid minst 50 000 som lider av en form for spiseforstyrrelse. Spiseforstyrrelser dreper. Det er faktisk den tredje største dødsårsaken blant unge kvinner i den vestlige verden.
Helt utrolig sykt!

Rød Ungdom har heldigvis tatt initiativet til gruppa Ungdom Mot Retusjert Reklame, og i skrivende stund har SU, AUF, PRESS og Ungdom og Medier sluttet seg til kampanjen. Promo-video, informasjon og mye mer finner du på hjemmesiden - www.aktivisme.no

Jeg ønsker å bidra til denne kampanjen, og hjelpe UMRR å vinne reklamekrigen mot H&M. Jeg har allerede meldt meg som aktivist, og er nå offisielt en av bloggerne mot retusjert reklame. Dette er en del av bloggstafetten - jeg gir herved stafettpinnen videre.

Bli med du også!       Kommentarer: 4    Postet: 24.11.2010   Klokken: 13:07   Kategori: Blogg
<3Marie   Postet: 24.11.2010  kl:14:18
du liker tydligvis ikke snille kommentarer nei..jeg gidder ihvertfall ikke lese denne bloggen mer. Du virket som en utakknemlig og sur person :)
Ragni   Postet: 24.11.2010  kl:14:39
lol
anja   Postet: 26.11.2010  kl:04:43
HURRA!
Jenny   Postet: 03.12.2010  kl:10:01
Takk for kommentar, veldig bra dette også! Er glad det er så mange som støtter denne saken! :)


Designet er laget av Silje Lien.
  • Profilbilde 19, Bergen
    Jeg er snart 20, bor i Bergen - men kommer fra Moss, liker rødvin og musikk og film og katter og han fyren som bor med meg. Jeg går VG2 kjemiprosess og blir lærling i Statoil til høsten.

  • Bloglovin Facebook Twitter YouTube
hits